FILIP ROT

filip_rot

Filip Rot (1933), američki pisac. Godine 1997. dobio je Pulicerovu nagradu za roman Američka pastorala. Godine 1998. dodeljena mu je Nacionalna medalja za umetnost u Beloj kući, a 2002. najznačajnije priznanje Američke akademije za umetnost i književnost, Zlatna medalja za fikciju, čiji su prethodni dobitnici bili, pored ostalih, Džon Dos Pasos, Vilijem Fokner i Sol Belou. Dva puta je primio Nacionalnu književnu nagradu i Nacionalnu nagradu kruga književnih kritičara. Tri puta je bio laureat nagrade PEN/Fokner. Njegov roman Zavera protiv Amerike je 2005. dobio Nagradu Američkog udruženja istoričara kao „najbolji istorijski roman na američke teme tokom 2003-2004“.

Rot je takođe laureat dva najprestižnija PEN-ova priznanja: PEN/Nabokov 2006. za „opus neprolazne originalnosti i izuzetne umetničke veštine“, i 2007. PEN/Sol Belou nagradu za najviši domet u američkoj fikciji, koja se dodeljuje piscu koji se „svojim umetničkim delovanjem tokom čitavog trajanja karijere svrstava u najviši domet američke književnosti“.

Rot je jedini pisac čije je delo još za njegovog života objavljeno u sveobuhvatnoj i definitivnoj ediciji Američke biblioteke.