Izdavačka kuća PAIDEIA d.o.o.  BEOGRAD                                                                                                            T: +381 11 26 27 676 ,    M: +381 65 26 33 074           E:  office@paideia.rs

 

Dobrodošli na Paideia.rs možete se ulogovati ili kreirati nalog

LJUDMILA ULICKA

ljudmila_ulicka

Ljudmila Jevgenjevna Ulicka, najznačajnija savremena ruska književnica, rođena je u Moskvi gde je završila biologiju na MGU 1968. godine. Jedno vreme radila je u genetičkoj laboratoriji, a onda je ostala bez posla u vreme cvetanja samizdata jer je pronađena pisaća mašina na kojoj je prekucavala zabranjeni roman. Tako se završila njena naučna karijera i otpočela književna, u prvo vreme živela je od pisanja drama i scenarija za pozorišta, radio i televiziju.

Priče je počela da piše veoma kasno, devedesetih godina, i od tada nastaje njena munjevita književna karijera. Popularnost stiče prvo na Zapadu, za roman Medeja i njena deca u Francuskoj dobija prestižnu nagradu Medicis. Zatim slede nagrade Moskva-Pen, Guieppe Acerbi (Italija).

Prvi zapažen uspeh u Rusiji postiže kratkim romanom Sonječka 1994. Potom slede zbirke pripovedaka Siromašni rođaci 1994, novela Veseli ispraćaj 1998, zbirke priča Ljaljina kuća 1999, Cirih 2002, Jadni, zli, voljeni 2002, Providne priče 2003. Za roman Slučaj Kukocki 2001. godine dobija jednu od najprestižnijih nagrada u Rusiji „Smirnof-Buker“. Najnoviji roman Iskreno vaš Šurik objavljen je 2004. a najnovija zbirka pripovedaka Ljudi našeg cara 2005. godine.

Proza Ljudmile Ulicke predstavlja spoj klasične ruske literature sa savremenim tokovima, obnovu realističkog književnog izraza na kojem počiva novija tradicija ruske književnosti. Ulicka je duboki psiholog i istančani stilista, u pričama prenosi najtananije nijanse čovekovog karaktera i ljudskih odnosa.

Za roman “Danijel Štajn, prevodilac”, Ljudmila Ulicka dobila je (2008) najveću rusku nagradu “Boljšaja knjiga” (“Velika knjiga”). To je nagrada koju je osnovao “Centar za podršku ruskoj književnosti” kako bi pomogao “u organizaciji i ostvarivanju kulturnih programa u sferi duhovnog razvoja ličnosti, učvršćivanju ideala humanizma u društvu, atmosferi poštovanja vrednosti ruske kulture, kao i razvoju književnog stvaranja i izdavaštva u Ruskoj federaciji”.
Osnivači Centra su velike ruske banke i kompanije kao i bogati pojedinici, među kojima i nama poznati Roman Abramovič. Predsednik Centra je Vladimir Grigorjev, savetnik rukovodioca Federalne agencije za štampu i masovne komunikacije.
Nagrada se razlikuje od drugih po neuobičajeno visokom iznosu od 3 miliona rubalja, što je ove godine iznosilo više od 120 hiljada dolara, i po tome što je žiri sastavljen od 100 članova - oko 50 profesionalnih “čitača” – pisaca i književnih kritičara i isto toliko predstavnika drugih, “običnih profesija”.

  

PAIDEIA

Poslovni podaci

  • PIB: 101515489
  • MB:  07775989
  • TR:  160-276103-50
           205-14478-13

Ulogujte se ili Kreirajte nalog