Izdavačka kuća PAIDEIA d.o.o.  BEOGRAD                                                                                                            T: +381 11 26 27 676 ,    M: +381 65 26 33 074           E:  office@paideia.rs

 

Dobrodošli na Paideia.rs možete se ulogovati ili kreirati nalog

BEZUMNIK

Ocena: Još uvek nema ocena Autor: HALIL DŽUBRAN
Cena: 308,00 RSD
Popust: -77,00 RSD
  • Opis
  • Komentari

Bezumnik predstavlja veliki zaokret u Džubranovom književnom radu, ne samo zato što je prvo koje je napisano na engleskom jeziku, nego i zato što žestina karakteristična za njegove ranije spise, ustupa mesto kontemplaciji i duhovnom uzdizanju. Dok književna kritika u Americi pozdravlja "ove poeme i parabole koje poseduju vlastitu muziku, otmenost, naivni šarm i strukturalnu simetriju...", Mej Zijada ih smatra mračnim i okrutnim. "Koje je dobro za čoveka da dobije pohvale celog sveta, a da ne dobije od Mej", setno joj prigovara u pismu od 7. februara 1919.

Prevodilac: Raša Sekulović, Povez: TVRD, Format: A5

"Pitate me kako sam postao bezumnik. Ovako se to zbilo: jednog dana, davno pre no što se rodiše mnogi bogovi, probudio sam se iz dubokog sna i video da su mi ukrali sve moje maske - sedam maski koje sam svojeručno napravio i nosio kroz sedam života - i potrčah bez maske ulica punim ljudi uz krike: "Lopovi, lopovi, prokleti lopovi".
Muškarci i žene smejaše mi se, a neki pobegoše u kuće, strahujući od mene.
A kad stigoh do tržnice, neki mladić, koji je stajao na vrhu kuće, povika: "Evo ga bezumnik!" Podigoh pogled da ga vidim i sunce mi poljubi ogoljeno lice, po prvi put. Po prvi put sunce poljubi moje ogoljeno lice i u mojoj duši se razgore plam ljubavi prema suncu i nisam želeo više svoje maske. I kao u zanosu povikah: "Blagosloveni, blagosloveni da su lopovi koji mi ukradoše maske!"
I tako sam postao bezumnik."

 

Još uvek nema komentara.

PAIDEIA

Poslovni podaci

  • PIB: 101515489
  • MB:  07775989
  • TR:  160-276103-50
           205-14478-13

Ulogujte se ili Kreirajte nalog