PAIDEIA je privatna izdavačka kuća, osnovana kao preduzeće za audiovizuelne medije krajem 1991. godine, dok je svoju izdavačku delatnost otpočela objavljivanjem knjige Pisati Margerit Diras u oktobru 1994. godine. Naredne godine objavili smo još pet naslova, a zatim se proizvodnja uvećavala (s povremenim oscilacijama) aritmetičkom progresijom, tako da smo do danas objavili preko 600 naslova, sa ukupnim tiražem od oko dva miliona primeraka. U našem izdavačkom katalogu nalaze se dela iz različitih oblasti: filozofija, književnost, istoriografija, esejistika, medicina, leksikografija…

Od samog početka verovali smo u izdavaštvo kao kulturnu misiju i odbijali smo da knjigu tretiramo prvenstveno kao robu. Bilo nam je najvažnije da uložimo sve svoje snage i sredstva kojima smo raspolagali kako bismo popunili bar deo praznih mesta na kulturnoj mapi Srbije. Dokazali smo da je moguće učiniti komercijalnim i najvrednija dela književnosti, nauke i filozofije ako u ljudima probudimo i održavamo prirodnu potrebu za lepim, dobrim i istinitim.

U proteklih dvadeset godina predstavili smo našim čitaocima neka od najvećih dela svetske književnosti, od klasika do savremenih pisaca. Mnoge od autora čija smo dela objavili srpska kulturna javnost upoznala je upravo zahvaljujući nama. S razlogom ističemo i poduhvate objavljivanja sabranih dela klasika i savremenih pisaca (neki od njih su jedinstveni u svetu).

Pisci iz celog sveta …

U kultnoj biblioteci MAŠTARIJE objavili smo preko tri stotine naslova proze savremenih pisaca sa svih meridijana. Mnoge od njih smo već predstavili sa svim vrednim delima, koja se permanentno nalaze u prodaji. Tako se među našim izdanjima mogu naći i svojevrsna izabrana dela vodećih savremenih pisaca iz anglosaksonske (Kuci, Rot, Makjuan…), luzofonske (Pesoa, Amado, Antuneš…), frankofone (Gavalda, Notomb, Makin…), ruske (Solženjicin, Ulicka, Šiškin…), poljske (Miloš, Šulc, Gombrovič, Prus, Tokarčuk…), italijanske (Pirandelo, Basani, Tabuki, Bariko…), hispanske (Borhes, Sepulveda…), nemačke (Jelinek, Zebald…) književnosti.

Sabrana dela …

U biblioteci Sabranih dela predstavili smo (uglavnom prvi put na srpskom jeziku)  najznačajnija imena svetske književnosti i filozofije kao što su Aristotel, Rasin, Sartr, Jonesko, Kami, Prust, Vaginov, Leontjev, Gazdanov, Pirandelo, Berberova, Džubran i mnogi drugi.

Poezija …

PAIDEIA je trenutno jedini izdavač na našim prostorima koji kontinuirano objavljuje velikane poezije. Možemo se pohvaliti sa preko četrdeset naslova poezije sa svih važnijih jezičkih područja, uključujući antologije ruske, italijanske i brazilske poezije, kao i pojedinačne zbirke ili izbore iz opusa pesnika poput Blejka, Bodlera, Plat, Hodaseviča, Remboa, Igoa, Prevera, Sengora, Miloša, Sosnore, Mikelanđela, Pesoe, Borhesa i mnogih drugih.

Džepna knjiga …

DŽEPNA KNJIGA je naša najpopularnija bioblioteka, a do sada je obuhvatila preko 50 naslova. Opredelili smo se za književna dela nesumnjive vrednosti u malom formatu i pristupačna svima, koja nimalo ne zaostaju za delima koja objavljujemo u našim standardnim formatima.Tako se u ovoj bibliotecii, pored ostalih, nalaze i naslovi Kamija, Joneska, Kenoa, Diras, Sartra, Vijana, Prusa, Gazdanova, Blejka, De Kvinsija, Hardija, Solženjicina, Ulicke, Borhesa, Sepulvede.

Nagrade…

PAIDEIIN  osnovni zadatak je objavljivanje vrhunskih dela svetske  književnosti u isto tako vrhunskim prevodima. Koliko smo u tome bili uspešni pokazuje i veliki broj najznačajnijih priznanja (društvenih i stručnih) u oblasti izdavačke delatnosti.

Prevodiocii remek-dela svetske književnosti koje je objavila PAIDEIA dobili su brojna priznanja, poput Nagrade grada Beograda, nagrada UKPS-a “Miloš N. Đurić” (14), “Jovan Maksimović” (4), “Mihajlo Đorđević”, “Branko Jelić”, “Radoje Tatić”. PAIDEIA je kao izdavač osvojila nagrade “Zlatni bestseler” (10), “Hit Libris” (11), “Gligorije Vozarević”, “Zlatna romanistika”, “Zlatna plaketa Sterijinog pozorja”, nagrade za pojedinačna dela i izdavačke poduhvate na različitim sajmovima knjiga (9), nagradu žirija novinara za najboljeg izdavača, nagrade za najtraženije knjige u bibliotekama (2).

Najprestižnija nagrada u istoriji  naše kuće: IZDAVAČ GODINE  (koju nam je dodelio stručni žiri 58. Sajma knjiga u Beogradu, održanog krajem oktobra 2013).

Nagrada za izuzetan izdavački poduhvat i najbolju ediciju za biblioteku MAŠTARIJE na Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu 2014. godine.

Umesto zaključka…

PAIDEIA ne prati trendove. Mi smatramo da prava književnost nikada ne izlazi iz mode. Stoga nastavljamo putem kojim smo krenuli pre dvadeset godina, objavljujući knjige koje bitno doprinose obrazovanju čoveka prema idealu čije ime stoji u zaglavlju naše kuće.