Izdavačka kuća PAIDEIA d.o.o.  BEOGRAD                                                                                                            T: +381 11 26 27 676 ,    M: +381 65 26 33 074           E:  office@paideia.rs

 

Dobrodošli na Paideia.rs možete se ulogovati ili kreirati nalog

PAIDEIA, ČETVRT VEKA ISTRAJNOSTI

Pre četvrt veka, tačnije 31. oktobra 1991.godine, rođena je Paideia, kao porodično dobro u oblasti duhovne kulture.  U proteklom periodu objavili smo preko 600  izuzetnih dela svetske književnosti, od klasika do savremenih pisaca, većinu prvi put u prevodu na srpski jezik.  Za svoj rad dobili smo mnoga stručna i društvena priznanja (najbolji prevodi, najveći bestseleri, najčitanije knjige u bibliotekama, pohvale  književne kritike) i stekli veliku popularnost u najširoj javnosti. Stvoren je takoreći nerazorivi brend Paideia, koja je postala sinonim pravih vrednosti u svetu izdavaštva, zasnovan na kultu rada i znanja.
Sticajem okolnosti, ovaj važan jubilej već od početka godine obeležavamo radno, odnosno  dovršavajući neke kapitalne poduhvate (na primer, Izabrana dela Filipa Rota u devet knjiga  i Rečnik psihopatologije detinjstva i mladosti), a u štampi je i deveta knjiga   (Velika etika. Eudemova etika) Izabranih dela Aristotela. Podsećamo da je UNESKO  2016. godinu, koja nam upravo izmiče,  proglasio godinom Aristotela (tačno pre 24 stoleća   učitelj Aleksandra Velikog rođen je u Stagiri). Kao osnivač skoro svih nauka i filozofskih disciplina, suvereno je vladao duhovima dva milenijuma, a i danas je njegova filozofija u mnogim oblastima nezaobilazna. Stoga smo uvereni da je izdavanje Izabranih dela  Aristotela najznačajni poduhvat u istoriji naše izdavačke kuće i jedan od najznačajnijih u istoriji srpske kulture uopšte. Zahvaljujući  Slobodanu U. Blagojeviću (filozofu i velikom znalcu klasičnih jezika) kao prevodiocu i Paideii  kao izdavaču, nalazimo  se u malobrojnoj porodici privilegovanih naroda koji će dela najvećeg filozofa svih vremena moći da čitaju na maternjem jeziku.
Početkom  septembra objavili smo  monografiju (na srpskom i francuskon jeziku, u suizdanju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti) posvećenu Ivanu Jevtiću,  jednom od  najvećih srpskih kompozitora danas, iz pera Silvi Nisefor, uglednog francuskog muzikologa i pijanistkinje. A onda smo, iako imamo  pripremljena za štampu još mnoga dela, odlučili da privremeno smanjimo i čak zaustavimo proizvodnju.  Zašto? Nismo želeli da uvećavamo lager novim izdanjima, jer je  neprirodni pad interesovanja  knjižara  i biblioteka za našu produkciju poslednjih godina, nastavio da se ubrzava. Neobično je i to što je ova svojevrsna ekonomska depresija u koju smo zapali, počela od kraja  2013. godine kada nam je žiri Međunarodnog  sajma knjiga u Beogradu  upravo dodelio nagradu IZDAVAČ GODINE, odnosno najveće priznanje u izdavačkom biznisu u Srbiji.                                                                       
Kako razumeti ovaj, na prvi pogled,  paradoks? Možda duh vremena globalizacije stvarno uzrokuje ovaj pogubni  sunovrat vrednosti?
Ipak, otkud toliko obilje kiča i razonode, onda kada nam je potrebnije uspraviti se a ne opustiti se?  Nema sumnje da ne možemo ljude terati na silu da budu obrazovani i slobodni,  ako to neće.  Šta činiti onda? Napustiti sve i odustati od borbe za ideal koji je ispisan u imenu naše kuće?         Četvrt veka istrajavanja Paideie u afirmaciji knjige, ipak ohrabruju i obavezuju.  Ne smemo padati u očajanje ili, što bilo još gore, predati se stihiji primitivnog mentaliteta. Jer, mi proizvodimo duhovna dobra, koja su potrebna svima (a posebno najboljima u našem društvu).  Zbog njih mi postojimo, ali moramo boljom prodajom (odnosno modernijim marketingom i distribucijom)  da obezbedimo održivi razvoj i u budućnosti.  A profit će doći vremenom, znamo to dobro iz istorije naše kuće, kao kolateralna korist dobrog vođenja poslova.                        
Promenićemo mnogo toga, već u neposrednoj budućnosti. Za početak, danas lansiramo redizajniran sajt naše izdavačke kuće.  A za koji dan ćemo krenuti i sa velikim  akcijama i popustima za sve koji su nas svih ovih godina podržavali i bez kojih ne bismo imali razlog postojanja. 
Dragi prijatelji knjige,  ostajemo  na istom putu kojim smo krenuli pre četvrt veka, sa nepokolebljivom verom u budućnost Gutenbergove galaksije.                                                                
U znaku Paideie zajedno ćemo pobediti.                                                                                                     

Vama i vašim bližnjima, sve dobro i sreću ovoga sveta  u Novoj godini želi                                        

 Paideia.

23. decembra, leta Gospodnjeg 2016.    

 

PAIDEIA

Poslovni podaci

  • PIB: 101515489
  • MB:  07775989
  • TR:  160-276103-50
           205-14478-13

Ulogujte se ili Kreirajte nalog