Preminuo američki pisac Filip Rot u 85. godini života

Sve svetske agencijie objavile su kao uidarnu vest da je veliki američki pisac Filip Rot umro 22. maja 2018. godine u 85. godini života.

Ko je bio Filip Rot?

Američki pisac Filip Rot (Philip Roth) bio je najpoznatiji po svojim provokativnim istraživanjima o jevrejskom i američkom identitetu. Paideia je objavila na srpskom jeziku devet njegovih proznih dela: Uniženje, Zbogom,Kolambus, Ogorčenost, Professor želje, Portnojev sindrom, Ljudska ljaga, Udala sam se za komunistu, Američka pastorala,  i Nemeza.

Filip Rot je dobitnik najznačajnijih književnih priznanja, a bio  je poslednjih godina u vrhu liste kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Za roman Američka pastorala dobio je 1997. Pulicerovu nagradu. Godine 1998. dodeljena mu je Nacionalna medalja za umetnost u Beloj kući, a 2002. najznačajnije priznanje Američke akademije za umetnost i književnost,  Zlatna medalja za fikciju, čiji su prethodni dobitnici bili, između ostalih, Džon Dos Pasos, Vilijem Fokner i Sol Belou. Dva puta je primio Nacionalnu književnu nagradu i Nacionalnu nagradu kruga književnih kritičara. Tri puta je bio laureat nagrade PEN/Fokner. Njegov roman Zavera protiv Amerike je 2005. dobio Nagradu Američkog udruženja istoričara kao „najbolji istorijski roman na američke teme tokom 2003-2004“.Rot je takođe laureat dva najprestižnija PEN-ova priznanja: PEN/Nabokov 2006. za „opus neprolazne originalnosti i izuzetne umetničke veštine“, i 2007. PEN/Sol Belou nagradu za najviši domet u američkoj fikciji, koja se dodeljuje piscu koji se „svojim umetničkim delovanjem tokom čitavog trajanja karijere svrstava u najviši domet američke književnosti“. Rot je jedini pisac čije je delo još za njegovog života objavljeno u sveobuhvatnoj i definitivnoj ediciji Američke biblioteke.

Ostavite odgovor

three × one =